In 2022 namen wij afscheid van een klant waaraan wij jarenlang tegen betaling data leverden. De klant had iemand gevonden die het gratis van internet kon halen en er een datasetje van maakt.

Gratis kaarten

In Nederland kan je over diverse kosteloze datasets beschikken. Een postcodekaart, gemeentekaart of een statistische dataset van het CBS is snel gevonden. Met deze sets kan je aan de slag om in Excel of een GIS programma visualisaties of analyses te maken. Als je daar handig in bent en je hebt tijd ervoor is dat een prima oplossing voor diverse toepassingen.

Consistent

Er zijn ook veel toepassingen waar je toch het liefst kaarten en data betrekt van een gerenommeerde leverancier.

Wij hebben een klant die in heel Europa vestigingen heeft en wil uitbreiden. Voor de locatie analyses worden postcode en administratieve kaarten gebruikt met socio-demografische en koopkracht gegevens. Dat is een typische toepassing waarbij je een uniforme sets wilt hebben. In elk land dezelfde bestandsopbouw zodat je grensoverschrijdende analyses kunt doen en je consistente rapportages maakt.

Valideren

De variabelen die in uitgebreide datasets worden geleverd, moeten onderbouwd zijn. De regels om tot afgeleide datasets te komen moeten ieder jaar opnieuw worden toegepast. Dat biedt een groot voordeel en tijdwinst wanneer nieuwe data beschikbaar is.

Aaneensluitend

De open data van Nederland, België en andere landen sluiten niet aan. Het kost tijd om de gebieden van diverse bronnen of landen aan elkaar aan te laten sluiten. Je wilt niet dat er gebieden overlappen of gaten tussen landen vallen. Als je één leverancier hebt die meerdere landen levert, zorgen zij ervoor dat het netjes aansluit.

Voor wie?

Toen de klant het bericht stuurde dat zij over gingen op open data en dat voor meerdere landen, heb ik gezegd dat ik het begrijp. En ik ze oprecht succes gewenst. Je kunt best ver komen met open data. Maar maak bewust de keuze of het de tijd en inspanning waard is. .

Betaalde data

Wil je data die ieder jaar volgens dezelfde methodiek wordt opgebouwd, door een vast team en met naadloze aansluiting met diverse datasets, kijk dan eens op onze MB-I data, leverbaar voor ruim 320 administratieve indelingen verdeeld over meer dan 200 landen. En tegen concurrerende tarieven ook nog.

Ook gratis data heeft een waarde

Wat u mischien ook leuk vind